Construïm sobiranies, avancem cap a la República.

Espais temàtics de debat, proposta i transformació.

 

El terme “sobirania” està molt en boga últimament. D’una banda, el moviment independentista a Catalunya ha fet bandera del sobiranisme i el dret a l’autodeterminació. Per altra banda, els moviments dels Indignats (15-M, Occupy, Nuit debout…) i les formacions polítiques de l’anomenada nova esquerra (Syriza, Podemos, Bloco de Esquerda, Comuns…) es poden inscriure, tot i les seves diferències organitzatives, en un sobiranisme popular que reivindica la democràcia pels pobles enfront les elits i les institucions europees (capital financer, Troika…).

Però ben bé, què vol dir ser “sobiranista” avui? Certament, a aquestes alçades, el terme “sobirania” ha estat grapejat per massa discursos diferents volent dir coses a vegades oposades. El mot “sobirania” s’ha convertit en un exemple clar de significant que a força de flotar ha acabat buidant-se de contingut.

En plena crisi del capitalisme, en el marc de la UE fortalesa i la zona euro del capital, en un Estat espanyol on el règim del 78 fa aigües tot i els intents d’apuntalar-lo i amb un moviment independentista que sembla fer una passa endavant i dues enrere, com es pot desplegar una alternativa política i social sobiranista que recuperi allò que el capital ha arravatat a les classes populars?

Per intentar fer-ho, des de la CUP Olot hem preparat un cicle per debatre, proposar i transformar volem desenvolupar un procés de debat, de fer propostes i de reflexió a través de la participació activa. Per això, i amb el desig d’oferir eines de reflexió i debat, iniciem el cicle “Construïm sobiranies. Avancem cap a la República”. L’objectiu del cicle és analitzar teòricament la construcció de les diferents sobiranies com a horitzó estratègic de transformació independentista, així com apuntar algunes experiències pràctiques que s’estan duent a terme respecte a cada una de les sobiranies. Per això, s’han previst una presentació i set sessions:

 1. Presentació del cicle: divendres, 18 de maig, a les 8 del vespre a l’Hospici d’Olot. Inclourà la presentació del llibre Sobiranies, una proposta contra el capitalisme, que anirà a càrrec de Iolanda Fresnillo, sociòloga i activista, membre de la Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute; Xavi Pellicer, coordinador de sobiranies de la Crida per Sabadell, i Raül Massanella, regidor de la CUP Olot.
 1. Sobirania popular: dissabte, 9 de juny, de 10 a 13 del matí al Casal Cívic d’Olot, amb la participació de la Judit Font, sociòloga, professora de Treball Social a la UdG, col.laboradora del Casal Popular 9 Barris i del Casal Popular Comas Cros de Salt; Quim Brugué, professor de Treball Social a la UdG, i Èrika Zárate, membre de Resilience Earth, que explicarà la tasca que han dut a terme amb els pressupostos participatius a Olot.
 1. Sobirania residencial i espai públic: dissabte, 14 de juliol, de 10 a 13 del matí a a sala d’actes de l’Arxiu Comarcal d’Olot, amb la participació de Guillem Fernández, membre de Coop57 i especialista en polítiques púbiques d’habitatge; Sostre Cívic, entitat que es dedica a promoure projectes cooperatius d’habitatge, i Glòria Rubio, regidora d’habitatge de Sabadell (per confirmar).
 1. Sobirania econòmica i productiva: dissabte, 22 de setembre, de 10 a 13 del matí al Casal de les Fonts d’Olot.

 2. Sobirania energètica: dissabte, 20 d’octubre, de 10 a 13 del matí al Casal de Sant Roc d’Olot.

 3. Sobirania educativa i cultural: és el grup que abraça educació, comunicació, coneixement i cultura. Dissabte, 17 de novembre, de 10 a 13 del matí al Casal de Sant Miquel d’Olot.

 4. Sobirania reproductiva i de cures: tractem temes que tinguin a veure amb la sanitat, els serveis socials, la salut i el benestar de les persones. Dissabte, 15 de desembre, de 10 a 13 del matí al Casal de Bonavista d’Olot.

Aspectes destacables de les diferents sobiranies:

 • Sobirania Reproductiva i de cures tractem temes que tinguin a veure amb la sanitat, els serveis socials, la salut i el benestar de les persones.

 • Sobirania Cultural és el grup que abraça educació, comunicació, coneixement i cultura.

 • Sobirania Popular tracta temes relacionats amb la participació i les formes d’incentivar una ciutadania activa i conscient.

 • Sobirania Energètica treballem al voltant dels subministraments, l’energia i la gestió de residus.

 • Els temes referents a accés a l’habitatge i urbanisme es tracten a Sobirania Residencial.

 • Sobirania en l’Espai Públic treballa sobre temes d’urbanisme, mobilitat, medi ambient i neteja.

 • Sobirania Alimentària elabora propostes sobre tot el que té a veure amb el dret a l’alimentació i la gestió dels camps municipals i la terra.

 • Sobirania Educativa treballem la transformació social des de l’àmbit educatiu, generant propostes en clau local.

 • Sobirania Productiva treballem per la transformació social en l’àmbit de la generació d’ocupació, amb nous models encarats a l’economia social i cooperativisme”.

 • Sobirania Nacional tracta l’àmbit de l’alliberament nacional del poble català.

Inici